Bir grup kuş gözlemcisi ve araştırmacı tarafından 1998 yılında Kuş Araştırmaları olarak kurulan derneğimiz, ismini 2011 yılında kuşlar özelinde yaptığı çalışmaları tüm alanlara yaygınlaştırmak hedefiyle Doğa Araştırmaları olarak değiştirdi. 

Türkiye’nin doğasının korunmasına önemli katkı sağlayacağı düşüncesiyle yaptığımız bu isim değişikliğinin ardından kuşlar özelinde yürüttüğümüz alan koruma ve tür koruma çalışmalarımızı genişleterek kapasite güçlendirme başlığında çalışmaya ve doğa koruma ile ilgili politika yapım süreçlerine katkı sunmaya başladık. 

Ulusal düzeyde çalışma yürüten Derneğimizde, doğanın karşılaştığı sorunlara çözüm üretirken, çalıştığımız alanlarda doğa alanında çalışan sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları başta olmak üzere akademi ile işbirlikleri geliştiriyor, yerel düzeyde kalıcı çözümler üretecek araçlar geliştirmeye, kapasite güçlendirmeye önem veriyor ve ulusal düzeyde politika yapım süreçlerine katkı sunmaya çalışıyoruz. 

Doğa Araştırmaları Derneği olarak doğa koruma lehine etkin ve uygulanabilir, uluslararası doğa koruma sözleşmeleriyle uyumlu ulusal doğa koruma politikalarının oluşturulması ve yasal altyapının güçlendirilmesi için de çalışıyoruz.

Bunun için, kamu kurumlarının düzenlediği şuralardan, strateji belgelerinin oluşturulmasına hemen her platformu değerlendirmeye çalışıyor, bu platformlarda sorumluluk alıyor, katkı sunuyor ve benzer amaçlar için çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla işbirlikleri geliştiriyoruz. 

Bütün bunlarla birlikte doğa koruma alanındaki başarının bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların kapasiteleriyle ve sivil toplumun karar süreçlerinde etkili olmasıyla doğrudan ilişkili olduğuna inanıyoruz.  Kuruluşumuzdan bugüne kapasite geliştirme çalışmaları önceliklerimiz arasında yer alırken bu bağlamda doğa koruma alanında faaliyet gösteren kurumların ve yerel sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerinin artırılması için de çalışmalar yürütmeye devam ediyoruz.