2021-2022 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu Toplantısına Katıldık

Geçtiğimiz hafta -30 Haziran 2021 toplanan Merkez Av Komisyonuna doğa koruma alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarını temsilen katıldık.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bulut başkanlığında toplanan komisyona kamu kurumlarını temsilen dokuz, biri özel avlak temsilcisi olmak üzere avcı kuruluşlarını temsilen on, doğa koruma alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarını temsilen dört ve iki bilim insanı olmak üzere toplam yirmi beş üye katıldı.

Komisyona bilim insanlarını temsilen Prof. Dr. Mustafa Sözen ve Dr. Yasin Ünal , sivil toplum kuruluşlarını temsilen Doğal Hayatı Koruma Vakfından Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, Niğde Çevre Kültür ve Eğitim Derneğinden Prof. Dr. Ahmet Karataş, NATURA Doğa ve Kültür Koruma Derneğinden Dr. Yasin İlemin ve Derneğimizi temsilen Genel Koordinatörümüz Osman Erdem katıldı.
Toplantıda bazı küçük değişikliklerin dışında geçtiğimiz av döneminde (2020-2021 av dönemi) alınan kararların tamamı aynı şekilde kabul edildi.
Toplantıda,
• Sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve bilim insanlarının ısrarları sonucu kaya sansarının Türkiye genelinde avı yasaklandı.
• Çakal, tilki ve sansar gibi etçil türlerin besin zinciri içerisinde çok önemli rolleri olduğu; avlanarak bunların sayılarının azalması ile başta domuz olmak üzere tarım zararlısı pek çok kemirgen ve böcek türünün sayısının arttığı ve doğada dengenin bozulduğu belirtilmesine rağmen avı yasak türler kapsamına alınması kabul edilmedi. Dr. Yasin İlemin’in Muğla’da yaptığı çakal araştırması sonuçlarını açıklaması ve bu bölgedeki nüfusunun oldukça azaldığı yönündeki ısrarı üzerine sadece Muğla ilinde avının yasaklanmasına karar verildi.
• Avcı temsilcileri av günü sayısının üç gün olmasını, ancak her avcı cuma günü hariç altı gün içerisinden av yapacağı bu üç günü kendisinin belirlemesini talep etti. Bu talebe sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve bakanlık temsilcileri karşı çıktı ve talep kabul edilmedi.
• Sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve bilim insanları tarafından yaklaşık üç yıl önce sayıları hızla azaldığı için Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından hassas (VU) tür olarak değerlendirilen üveyik ve elmabaş ördek türünün Avrupa ülkelerindeki avlanma durumları hakkında Komisyona bilgi veril ve her iki türün avının ülkemizde de yasaklanması talep edildi. Ancak bu talep avcılar tarafından her iki türün nüfusunun ülkemizde azalmadığı gerekçesiyle; Bakanlık tarafından ise elmabaş patka için Bakanlık adına yürütülen Tür Eylem Planları Projesi kapsamında araştırma yapıldığını, üveyik kuşuyla ilgili ise bir araştırma yapılmasını, bu araştırmalar tamamlandıktan sonra değerlendirilme yapılması gerekçesiyle kabul edilmedi. Üveyik kuşunun Türkiye dışında sadece 4 ülkede avlandığını, araştırmalar tamamlanıncaya kadar avlanmasının tedbiren yapılmaması talep edildi, ancak bu talep avcı temsilcileri ve Bakanlık oyları ile reddedildi.
Sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve bilim insanlarının 150 hektarın altındaki sulak alanlarda avcılık yapılmaması, ardıç kuşlarının avının yasaklanması, salı günlerinin domuz dahil tümden ava kapanması önerileri ise komisyon tarafından kabul edilmedi.
Toplantıda sivil toplum kuruluş temsilcileri Prof. Dr. Ahmet Karataş, Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, Dr. Yasin İlemin ve Osman Erdem ile Prof. Dr. Mustafa Sözen Artvin, Afyon ve Karabük’te kınalı keklik avının açılması, Rize’nin tavşan avına açılması, Salı gününün domuz avına açılması, III. Grup kuşların avının 06 Mart 2022 tarihinde kapanması (Şubat sonunda kapanması talep edilmişti) ve UCN tarafından tehlike (Hassas tür-VU) kategorisinde değerlendirilen üveyik ve elmabaş ördeğin avlanması kararlarına katılmayarak şerh koydu.